Alléskolans bibliotek

Inspiratörer

Här kommer information om de olika inspiratörerna som kommer att delta:

Katarina Ulfsdotter Gunnarson
Tema Nätvett
Åk 4-6 + särskolan

Arbetsuppgifter: Jag arbetar som folkhälsostrateg i Åtvidabergs kommun med frågor som bland annat rör barnkonventionen, Ung i Åtvid och hur vi minskar hälsoskillnaderna i befolkningen. Jag brinner för en jämlik hälsa.

Tidigare arbetsplats: Jag arbetade tidigare med folkhälso- och segregationsfrågor i Linköpings kommun. I grunden är jag nationalekonom och våren 2019 tog jag en masterexamen i folkhälsovetenskap med inriktning mot hälsoekonomi.

Intressen: På fritiden bakar jag gärna med socker och vattnar mina krukväxter.

Eira A. Ekre
Tema Spel
Åk 4-6 + särskolan

Eira A. Ekre är en narrativ designer och författare. De senaste tio åren har hon jobbat med spelutveckling och undervisat i narrativ design, drivit podcasts och skrivit böcker för barn och vuxna.

Kommer finnas med via länk.

Linda Sävhammar
Tema Programmering
Åk 4-6 + särskolan

Jag arbetar som utvecklingsledare inom digital kompetens och skolbibliotek på Regionbibliotek Östergötland. Jag är ett stöd för folkbiblioteken i regionen och anordnar studiedagar med mer för bibliotekspersonalen inom mina områden. Innan jag hamnade på Regionbiblioteket så jobbade jag som bibliotekarie i Leksand där jag bland annat startade upp Barnhack och förra året jobbade jag som IKT-pedagog på Motala bibliotek och DigidelCenter där vi hade aktiviteter som Digitalkul på hjul och Geek Girl Mini.

Det jag tycker är spännande är att fundera på hur man kan sammanfläta den digitala världen med den analoga.

Jag ser fram emot att få vara med på Alléskolans MIK-Jam och se hur vi kan utforska världen inom MIK och få utveckla nya tankar tillsammans.

inspo-1 (1)

Måns Ahlin
Tema Film
Åk 4-6 + särskolan

Jag heter Måns Ahlin och arbetar som  filmpedagog, och filmare. Jag valde en gång att arbeta med film då  film är ett så fantastiskt verktyg – teater, språk.teknik, storytelling, problemlösning m.m. Som filmpedagog startade jag 2002 upp Norrköpings kulturskolas filmverksamhet och sedan den film och mediepedagopgiska verksamheten på Cnema i Norrköping. Senaste åren har jag arbetat mycket med MiK-frågor, bl.a. på uppdrag av region östergötland. När jag inte föreläser eller arbetar med film och mediepedagogik driver jag ett filmproduktionsbolag och en filmstudio. Följ gärna det arbetet på Facebook och instagram.
Facebook: Runda Bordet Film
Instagram: Runda Bordet Film

inspo-1

Anders Ristenstrand
Tema Fake news
Åk 4-6 + särskolan
&
Åk 7-9

Jag arbetar som frilansande fotograf och grafisk formgivare i Norrköping. Under åren har jag jobbat med grafisk form för utställningar till museer. Bland annat Det Resande Demokratilabbet, en vandringsutställning som behandlar ämnet fake news och desinformation på sociala medier.
I mitt arbete som fotograf har jag verktygen att välja vilken information jag förmedlar. Med hjälp av bildvinklar och perspektiv är det förvånansvärt enkelt att ge helt olika bilder av en och samma händelse. För att inte tala om bildmanipulation och retusch… Kika gärna in på www.ristenstrand.se för att se lite av vad jag gjort! 

inspo-1

Emma Rolander
Tema Fake news
Åk 4-6 + särskolan
&
Åk 7-9

Jag jobbar som bibliotekskonsulent i Region Uppsala med fokus på digital kompetens. Digital kompetens  och MIK innebär för mig att ha verktyg och kunskaper för att kunna ta aktiv del i samhället. Till exempel behöver vi förstå en del om hur digitala forum och tjänster fungerar för att förstå vilken information vi möter var och varför. Det ger bättre förutsättningar för att genomskåda när någon vill påverka oss och gör oss också bättre på att hitta det vi behöver.

Tidigare har jag också arbetat som skolbibliotekskonsulent med bland annat fortbildning av skolbibliotekarier och lärare.

Det ska ser fram emot att vara med under MIK-Jam och lära mer tillsammans med er.

Emma Burman
Tema VR/AR
Åk 4-6 + särskolan
&
Åk 7-9

Jag arbetar på Linköpings universitetsbibliotek, bland annat som koordinator av vår makerspace-verksamhet (DigiMaker) som vi byggt upp under de senaste åren. Virtual Reality är en viktig del av detta, och ett oerhört intressant område som jag är säker på att universitetsutbildningar såväl som samhället i stort kommer att upptäcka nyttan med mer och mer! Jag är i grunden bibliotekarie, och ständigt sugen på nya kunskaper och utmaningar. Jag tycker det ska bli väldigt roligt och lärorikt att få vara med på Alléskolans MIK-jam, vi ses där!

Kommer finnas med via länk.

inspo-1

Novahuset
Kajsa Rietz
Tema Nätvett
Åk 4-6 + särskolan
&
Åk 7-9

Novahuset är en ideell förening som erbjuder stöd och rådgivning till personer som har blivit utsatta för någon form av sexuellt övergrepp, oavsett om övergrepp skett online eller offline.

Vi arbetar även förebyggande och erbjuder workshops och föreläsningar i skolklasser och utbildar yrkesverksamma, exempelvis skol- och vårdpersonal.

Mattias Ahlén
Föreläsare

inspo-1

Tony Melander
Tema Spel
Åk 7-9

Har just gått på som bibliotekschef i Vadstena kommun, vilket känns som en naturlig fas i min, numera, långa bibliotekskarriär. Började som praktikant på ett gymnasiebibliotek i Uppsala waybackthen och föll handlöst för att jobba med ungdomar, läsning och källkritik. Det blev sedan runt 20 år som gymnasiebibliotekarie med informationssökning, läsfrämjande åtgärder, samarbeten med lärare och… dystopier! Min läsdrog är främst science-fiction och fantasy och den har jag aldrig släppt. Och när man läser om apokalyptiska miljöer och grandiosa äventyr bland svärd och magi, blir man lätt intresserad av att spela spel i såna miljöer. Och så spelar man spel… mycket spel! Allt från brädspel till rollspel till figurspel. Och nu har jag börjat fundera hur man kan använda dessa spel pedagogiskt, i en lärandemiljö. Hur kan rollspel fungera som en läsfrämjande åtgärd och främja kreativt berättande och muntlig framställning och reflektion kring källkritik? Hur kan bräd- och figurspel peka på samhällsutveckling och visualisera historia?  Det är ju sjukt spännande att ta hjälp av olika former av spel och det finns så många möjligheter! Jag kommer att, hoppas jag, inspirera andra kring en del av dessa möjligheter…

inspo-1

Yaman Adamnor
Tema Programmering
Åk 7-9

Jag jobbar på berzeliusskolan som IKT-samordnare och lärare i webbutveckling. Jag ser webbutveckling som den perfekta blandningen av programmering och design vilket är varför jag tycker detta är så kul. Webbutvecklingsvärlden växer konstant och nya tekniker introduceras hela tiden vilket ställer krav på oss webbutvecklare att hänga med i svängarna. Denna ständiga utveckling är en stor anledning till varför jag fortfarande håller på med detta.

Det ska bli kul att få vara med Alléskolans MIK-Jam och se hur vi kan ta nytta av varandras erfarenheter

inspo-1

Marika Alneng
Tema Demokratiska uppdraget
Åk 7-9

Jag är författare till två böcker om MIK, en om folkbibliotekens roll och ett läromedel till årskurs F-3. Just nu jobbar jag som biblioteksutvecklare på Region Sörmland med fokus på frågor som rör ökad digital kompetens och skapande verksamhet. Frågor som också engagerar mig är integritet och säkerhet på nätet, därför känns det roligt att under våren ha jobbat för att göra materialet Data Detox kit tillgängligt för fler.

Jag tror mycket på att händernas skapande hjälper tanken så därför ser jag fram emot detta JAM och samskapandet mellan olika professioner.

Kommer finnas med via länk.

inspo-1

Errol Tanriverdi
Tema Film
Åk 7-9

Jag arbetar framför allt med film och ljud. Rörlig-bild-mediet är jättespännande för det berättar skeenden, det är aldrig statiskt, det är fotografi upphöjt i 2, det stannar aldrig, eller i alla fall inte om jag inte vill det. Det är också en relativt ny berättarform som bjuder in till experimenterande. Ljud intresserar mig för det går så djupt in i våra medvetanden samtidigt som det kan vara nästan ”osynligt”. Jag har arbetat mycket i skolan med uppdrag både i Skapande skola och utanför och att förmedla filmen med alla dess verktyg och illustrationsförmåga är alltid lika givande.

https://www.etmedia.se

inspo-1

Malin Klintholm

Jag arbetar som bibliotekutvecklare på Region Sörmland med frågor som främst rör medier och digitalisering. Jag är intresserad av fri kunskap och har arbetat en del med Wikipedia och är just nu engagerad i Wikipedia: Projekt HBTQI.  Möjligheten att testa nya arbetssätt och metoder är en stark drivkraft i mitt arbete.