Tid: Höstterminen i sexan
Omfattning: Samtliga lektioner i svenska, SO och NO under en vecka.
Ämnen: Svenska, historia, teknik
Samarbete: Skolbiblioteken i Åtvidaberg och Brukskultur
Syfte:
Projektet Gruvan har flera syften. Ett är att använda vår egen närmiljö och lokalhistoria i undervisningen i svenska, historia och teknik. Det historiska perspektivet ska ge insikter om hur samhälle, teknik och människans förutsättningar förändrats. Boken Gruvan av Sara Lövestam skildrar ett gruvsamhälle, som har många likheter med samhället i det historiska Åtvidaberg, är utgångspunkten för hela arbetet. Vad fanns det i Åtvidaberg för 150 år sedan? Hur hade ert liv varit om ni fötts här då? Hur kan vi ens veta hur det var då när ingen levande finns kvar som kan berätta? är frågeställningar som löper som en röd tråd genom projektet. Lärarna får stöd av skolbiblioteken i Åtvidaberg och Brukskultur för att kunna genomföra arbetet.
Gruvan-projektet är
- ett skönlitterärt projekt och ska ge eleverna insikt om att läsning av skönlitteratur kan ge insikter i människors livsvillkor.
- ett projekt för ökad kunskap inom MIK:
- Hur kan man veta saker om hur det var förr när ingen levande finns kvar som kan berätta?
- Vad är en källa? Olika typer av källor.
- Hur man jämför källor och prövar deras tillförlitlighet med ett källkritiskt förhållningssätt.
- Vad historiska källor från tidsperioden, till exempel kyrkböcker, fotografier och domstolsprotokoll, kan berätta om det förflutna.
- Göra jämförelser mha VENN-diagram
- ett projekt för att med hjälp av ett historiskt perspektiv få syn på hur teknikanvändning och säkerhet vid användning av teknik har förändrats.
Läroplansmål som Gruvan utgår från:
Skönlitteratur för barn och unga från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Texter i olika genrer som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor, till exempel meningen med livet, makt, könsmönster och relationer.
Informationssökning i några olika medier och källor, till exempel i uppslagsböcker, genom intervjuer och via sökmotorer på internet. – Hur man jämför källor och prövar deras tillförlitlighet med ett källkritiskt förhållningssätt
Gruvan som ett tekniskt system i samhället som förändrats över tid, och några orsaker till detta.
Konsekvenser för utrustning och säkerhet vid teknikanvändning i gruvan, idag och förr. Förutsättningar för yrket idag.
Vad historiska källor från tidsperioden, till exempel kyrkböcker, fotografier och domstolsprotokoll, kan berätta om det förflutna.
Jordbrukets omvandling och den stora folkökningen samt översiktligt om den tidiga industrialiseringen i Sverige. Olika konsekvenser av detta för barns, kvinnors och mäns levnadsvillkor.
Gruvan består av 8 moment samt pulspromenader:
Introducera boken och kontexten
|
Svenska: Högläsning av boken
Historia/svenska:
Närläsning av Antons dagbok – vad får vi för kunskap om hur det var att vara barn i gruvsamhället?
Historia:
Brukskultur besöker klassen och gör en jämförelse mellan boken Gruvan och Åtvidabergs historia. Åtvidaberg var också ett gruvsamhälle. Hur hade det varit för er om ni fötts 150 år tidigare?
Historia/Svenska
MIK: Introducera källor och källors trovärdighet utifrån exemplet: Vilka källor använde Ellen sig av i boken för att få svar på sina frågor? Samarbete med skolbiblioteket.
Historia/svenska/MIK:
Lådor med historiskt källmaterial för eleverna att undersöka. Samarbete med skolbiblioteket och
Teknik:
Säkerhet i gruvan Konsekvenser för utrustning och säkerhet vid teknikanvändning i gruvan, idag och förr. Förutsättningar för yrket idag.
Teknik:
Gruvan som tekniskt system Gruvan som ett tekniskt system i samhället som förändrats över tid, och några orsaker till detta.
Vilka tekniska uppfinningar har förändrat gruvan som tekniskt system?
“Pulspromenader” i Åtvidabergs tätort för att se spår efter livet i gruvsamhället/gruvan med fokus på samhället/barnen/gruvan och på teknikhistoria
VIRTUELL RUNDTUR – STENEBO GRUVA, UKNA
Virtuell rundtur skapad av Fotograf Ristenstrand – ristenstrand.se
Läs mer om samarbetet mellan Fotograf Ristenstrad, Alléskolans bibliotek och Brukskultur.
Läs mer om gruvan:
Hela veckan har eleverna i åk 5 jobbat med lokalhistoria. Hur var det i Åtvidaberg för 150 år sedan och hur hade deras...
Publicerat av Alléskolans bibliotek Fredag 15 maj 2020
blogginlägg:
Gruvan – ett lokalhistoriskt projekt #tillsammans
Äntligen var det dags! Under mer än ett...
LÄS MER...