Alléskolans bibliotek

Vad är MIK och varför arbetar vi med MIK?

Förra veckan genomfördes nästa steg i fortbildningen av personalen kring MIK. Målet med passet var att förtydliga vad MIK innebär och varför vi behöver arbeta med MIK.

’Var och en har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet att utan ingripande hysa åsikter och att söka, ta emot och sprida information och idéer med hjälp av alla uttrycksmedel och oberoende av gränser.’

FN:s Allmänna förklaring om Mänskliga Rättigheter artikel 19

Hur hanterar vi denna frihet? För att till fullo och genom demokrati och gott styrelseskick kunna använda denna mänskliga rättighet behöver vi rusta oss själva och dagens unga med de verktyg som behövs för att hantera dagens medielandskap. I detta arbete är MIK grunden. Det spelar ingen roll vilket ämne vi undervisar i eller vilken roll vi har på skolan, vi behöver alla kunna bemöta våra barn och unga vad gäller detta. Med en smartphone har dagens unga hela världen i sin ficka (Statens medieråd) och de behöver guidning för att sondera, hantera och kritiskt använda det flöde av information som hela tiden påkallar deras uppmärksamhet. Gränsen mellan online och offline har suddats ut och fler vuxna på bl.a sociala medier behövs för att kunna påverka i en positiv riktning.

Vi lyfte flera exempel på falska nyheter som spridits på sociala medier för att ha dessa som diskussionsunderlag och väcka tankar kring kritiskt tänkande. Det som för vissa kan vara ett självklart påhitt kan för andra lika självklart vara en sanning. Hur kan vi prata om detta? Hur kan vi förklara detta och påvisa gott omdöme?

”För att förankra MIK bland eleverna krävs att lärarna själva blir MIK-kunniga”

UNESCO

I praktiken innebär detta att vi på skolan behöver kunna:

  • Förstå mediers roll
  • Finna, analysera och kritiskt värdera information
  • Uttrycka oss och skapa innehåll i olika medier

samt lära ut detta till våra elever.

 

 

Bookbuddies – planeringen är igång

Nu är äntligen planeringen igång på allvar för årets upplaga av BookBuddies! Det är tredje året i rad som vi arbetar systematiskt med läsande förebilder i fyra årskurser. I vår strävan att arbeta med vetenskaplig grund för det läsfrämjande arbetet i biblioteket återkommer vi till texten ”Med läsning som mål”. Där lyfts bland annat vikten av läsande förebilder och där kom vi också i kontakt med Bookbuddies som idé. Tillsammans med skolans två förstelärare i språk utvecklades BookBuddies-idén på vår skola. Du kan läsa mer om hur projektet är upplagt under fliken BookBuddies i menyn ovan.

Idag var det träff med lärarna i årskurs 5 på Alléskolan och årskurs 2 på Centralskolan. De är BookBuddies den här terminen. Tillsammans med oss skolbibliotekarier på de respektive skolorna planerade vi upp det praktiska arbetet och vilka pedagogiska ställningstaganden som behövdes göras. Spännande att sitta i en grupp som är så fokuserad på lösningar på problem! Jätteroligt att höra lärarnas engagemang för att få till ett givande läsprojekt. Vi skolbibliotekarier ska nu kavla upp ärmarna och hitta de böcker eleverna vill läsa och starta igång alla bloggkonton. Det är totalt nästan 400 barn och ett femtontal pedagoger inblandade i projektet. På torsdag är det dags för planeringsmöte med årskurs 8 och årskurs 4.

Här finns en artikel från förra årets BookBuddies, som publicerades i Östgöta Correspondenten.

Fantastisk dag!

Tisdagen var en stor dag för alla Åtvidabergare – då invigdes vår nya kommunbibliotek, som kommer att bli hjärtat av kommunens nya Kulturcentrum. Invigningstalare var vår kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

På förmiddagen, innan invigningen, fick vi ta emot vår minister. Alice Bah Kuhnke fick äta lunch i vårt Digitek och medan hon åt berättade vi om skolbiblioteksverksamheten i Åtvidaberg.

Ministern blev mottagen av våra rektorer och Martina, elev på skolan. Martina berättade om vad skolbiblioteket betyder för henne.

Martina berättar om skolbiblioteket

Karin hade fått äran att representera vår arbetsgrupp. Det var en stor stolthet att få berätta att alla vår skolbibliotek är bemannade och att vi har en fungerande arbetsgrupp som verkligen brinner för vårt uppdrag.