Alléskolans bibliotek

Inläsningstjänst erbjuder inlästa läromedel och en del lättlästa skönlitterära böcker. Där finns även en tjänst som heter Begreppa med små korta filmer om olika ämnesområden. Dessa filmer är bar att använda vid läxläsning. Det finns både läromedel, lättlästa böcker och Begreppafilmer på olika språk som hjälp för de som har ett annat modersmål. Alla elever i Åtvidabergs kommun har ett konto som går genom Skolon.

Skolon hittar du om du loggar in på ditt skolkonto på Google. De uppgifter du behöver är mailadressen, användarnamnet och lösenordet.

Mailadressen ser ut så här: fornamn.efternamn@edu.atvidaberg.se eller om du har två efternamn: fornamn.efternamn-efternamn@edu.atvidaberg.se. Användarnamnet är de två första bokstäverna i förnamnet+de tre första i efternamnet+födelsedagen+00. Om jag heter Maria Andersson och är född 5:e mars är mitt användarnamn maand0500.

När du loggat in dyker tillägget Skolon upp uppe till höger bredvid sökfönstret. Den ser ut som en glad gubbe. För att logga in på Skolon skriver man först in sin mailadress och sedan loggar man in på ITsam med användarnamnet och lösenordet. För att komma vidare till Inläsningstjänst klickar man på de blå hörlurarna.

På hemsidan kan man leta reda på böcker och lägga dem i sin bokhylla. Som lärare kan man lägga in böcker åt sina elever. Det går att lyssna direkt på boken i webbspelaren.  Man går då in på sin bokhylla och klickar på boken.

App

  • Appen fungerar både på mobil och surfplatta.
  • Ladda ner på App Store/Google Play. Sök på inläsningstjänst
  • Välj logga in och klicka på Skolonsymbolen. Logga in på samma sätt som ovan.
  • Böcker man redan lagt till, finns i bokhyllan

bEGREPPA

Så här fungerar filmerna som finns under Begreppa.