Så var årets Bookbuddies över för den här gången. Vi har jobbat med Bookbuddiesprojeket i flera år nu och på många sätt sitter rutinerna. Nu har vi till och med nått dit att de äldsta eleverna själva varit med redan under mellanstadiet. Bookbuddies går ut på att äldre eleverna får agera läsande förebilder för yngre och dela med sig av boktips. De träffas i smågrupper för att tipsa om böcker och för att samtala med varandra. Det har varit väldigt uppskattat av både elever och personal.
Det finns en risk i projekt som har pågått under flera år att det blir slentrian eller att vi som håller ihop projektet inte lägger in samma engagemang år från år. Det kräver att orka hänga i. För oss är det viktigt att minnas varför vi från början valde att genomföra ett projekt, vad bottnar det i? Att skriva tydliga dokument för att kunna återvända till grundtankarna är ett verktyg för oss. Samtidigt måste projekten få utvecklas och förbättras, vi blir ju klokare med åren! I år förändrade vi redovisningsdagen för åk 2 och 5. Orsaken var coronapandemin, men vi kommer att fortsätta med den här nya strukturen: dels förlade vi fika och tipspromenaden utomhus, och dels vi delade upp oss på två skolor. Från och med nu har vi också beslutat att det är skolbiblioteken som har det yttersta ansvaret för att organisera redovisningsdagen.
Det är ett stort arbete att organisera ett så omfattande projekt som Bookbuddies. Det berör nästan 400 elever i fyra årskurser och ett femtontal pedagoger och det är lätt att känna sig tyngd som skolbibliotekarie inför administrationen. Men så kommer ju dagarna när eleverna äntligen träffas! Att se hur det går från nervöst trevande redovisningar till skratt och spontana samtal mellan eleverna är värt allt arbete. I år har vi också varit extra noga med att dokumentera med foton, något att plocka fram nästa år när den stora apparaten att organisera nästa års Bookbuddies drar igång igen.