Idag har skolans matte- och tekniklärare genomgått en grundläggande kurs i micro:bit med Gunnar Oledal. Tanken är att micro:bit från hösten ska användas i undervisningen för att uppfylla läroplanens nya krav på digital kompetens och programmering. Vi på skolbiblioteket fick chansen att deltaga då vi har micro:bit i vår egen teknikpark och kände behov av en grundläggande genomgång av dessa datorer i miniformat.
Vi lärde oss grundläggande begrepp, såsom sekvens, iteration och selektion, innan vi testade kodning på makecode.microbit.org. Efter genomgång och problemlösning var det dags för olika uppdrag – få servostyrningen att röra sig, få neopixlar att starta och blinka efter angivna kommandon och få micro:bitsen att kommunicera via radiovågor.
Vi konstaterar att kodning är en ny värld för oss, som väcker allt från fascination till frustration. Ena stunden kände vi att vi förstod för att i nästa känna att inget verkar logiskt. Vi slogs av tanken att det kommer vara detsamma för de flesta eleverna när de ställs inför detta i klassrummen. Så viktigt det är att pedagogen kan bemöta både de elever som känner vanmakt till de som fattar galoppen direkt och behöver utmanas med flera uppdrag.
En annan reflektion är hur vi kan arbeta med programmering när vi själva inte behärskar området till fullo. Våra kunskaper är ytliga och vårt språk kring kodning är begränsat. Hur blir det i samtalet med elever? Medan vi satt i skolbänken idag ställde vi många frågor till Gunnar som förstod hur vi tänkte, förstod hur vi menade och besvarade frågan. Hur blir det när en elev frågar och vi eventuellt inte förstår hur de tänker, förstår vad de menar och kanske inte kan besvara frågan?
Vi tar med oss dessa frågor och funderar vidare under sommaren. Under hösten har vi som mål att utveckla kunskaperna kring vår tekniska utrustning och detta får bli en del av detta.
Glad sommar önskar Karin, Lina, Christina & Anna – Alléskolans skolbibliotek