Blingobingo

Vad är blingobingo?

Den 4/10 2017 startar vi upp Allébibblans Blingobingo – ett läsprojekt för åk 4-6. Allébibblans Blingobingo är ett läsfrämjande projekt som uppmuntrar barnen att läsa på sin fritid. Barnen som är med läser böcker och pratar om sina böcker och kryssar i en bingobricka. Genom att få bingo på sina brickor får eleverna lotter i ett läslotteri och har chans att vinna böcker. 

Hur?

Under dyslexiveckan bjuder vi in åk 4 på bokprat på Allétorget, där vi också berättar om vad Blingobingo är. Åk 5/6 får en boktipsfilm med inbjudan till läsblingo och bokhyllehäng som ni gärna får visa i era klasser. Vi skickar också med en kort film om hur det kan vara att ha dyslexi som ni gärna får visa i era klasser. Den visar överhuvudtaget hur det kan kännas att ha en diagnos.

Blingot pågår från 4/10-12/12. Under den tiden får eleverna läsa så mycket de vill, fylla i sina blingobrickor och få ihop läslotter. Nytt för i år är att vi bjuder in till tre bokhyllehäng för att tipsa om nya böcker och motivera eleverna att prata om sin läsning, se datumen nedan. Vi kommer också att skicka ut boktipsfilmer under blingoperioden som ni gärna får visa i era klasser. Så klart avslutar vi allt med en stor bibliotekfest där alla elever är inbjudna, oavsett om man varit med i blingot eller inte.

Viktiga datum

4/10- Blingouppstart (Dyslexiveckan)

  • åk fyra bjuds på bokprat på Allétorget
  • blingobrickor finns för alla att hämta på Allébibblan
  • Boktipsfilm skickas ut till åk 5 och 6 med boktips och inbjudan att vara med och spela blingobingo
  • Film om hur det är att ha dyslexi skickas ut till alla klasser

18/10 Bokhyllehäng – drop in bokkafé och boktips på förmiddagsrasten,  TEMA: Magnus Nordin

14/11 Bokhyllehäng –  drop in bokkafé och boktips på förmiddagsrasten TEMA: spökhistorier på nätet

28/11 Bokhyllehäng –  drop in bokkafé och boktips på förmiddagsrasten TEMA: Känd på youtube

12/12 DEN STORA BIBLIOTEKSFESTEN – Blingofinal med disco, popcorn och glitter på Allétorget 11.30-13.00 kom med dina elever och dansa med oss!

21/12 Prisutdelning – julklappar delas ut till blingovinnarna

Hur fungerar Blingobrickan?

De barn som är med får var sin blingobricka. På blingobrickan finns “läsrutor” och “göra-rutor”. Eleven kan kryssa i max en ruta per dag. För att kryssa i en läsruta: Eleverna läser först i 20 minuter och tittar om de kan kryssa en ruta på sin bingobricka. En dag när eleven inte läser kan den istället kryssa för en “göra-ruta”, som innebär att eleven berättar om sin läsning för någon eller reflekterar över sin läsning. När barnet fått ihop en bingorad med kryss går de till Allébibblan och visar upp det. Då får de också en lott i läslotteriet. Nästa steg är en helt fylld bricka och det ger fem lotter. Det går att fylla hur många brickor som helst.