Frida – en av våra miljörådsrepresentanter

Hej!

Jag heter Frida och går i 9:an. Jag har två bröder, en lillebror och en storebror och mina föräldrar är nyligen skilda.

Jag gillar att läsa böcker. Just nu läser jag Harry Potter fast på engelska vilket är en ganska stor utmaning, jag är på bok fem av sju och jag började efter jul förra året. Jag gillar också att sjunga, jag sjunger i en kör just nu och mycket på fritiden i mitt rum. Jag är även med i en teater, Teater Traska, som gör föreställningar två gånger per år men har inte varit med detta år. Jag var med i teatern förra sommaren som hette ”Som ringar på vattnet och handlade om en familj som blev anklagade att vara häxor.

Jag är med i miljörådet i skolan och blev i sjuan intervjuad av Titti Knutsson för att vara med i hennes bok om klimatet. Hon intervjuade 50 personer från olika ställen i Östergötland och de flesta av dessa 50 personer sitter i klimatstyrelsen i Östergötland, även jag själv. Jag var för några veckor sen på ett möte med ett antal av de i styrelsen samt Titti. Vi pratade om hur vi ska göra Sverige mer miljövänligt och kom fram till att vi ska skriva in till klimatregeringen i Stockholm och sedan åka och hälsa på dom den 4-6 maj 2018. Vi kom även fram till att vi kan använda mer klimatsmart bränsle till bilar och bussar. Sådant bränsle kan vara HVO som är från ett bränslebolag som vi blir sponsrade av när vi åker på bussresa till Stockholm i maj.

När jag blir stor vill jag bli lågstadielärare eller förskolelärare eftersom jag gillar barn väldigt mycket och tycker att det är viktigt att ha en bra lärare som ger en det man behöver när man är liten, jag hoppas vara den läraren. Därför har jag bestämt mig att gå sam. i Linköping hösten 2018.

Hälsningar Frida

Kemikaliesmart kommun – om våra ungdomar själva får välja

Nu har rösterna räknats! Under Grön flagg-dagen fick eleverna i åk 4-9 rösta på vilken av kommunens hållbarhetsfaktorer de ansåg var den viktigaste. Eleverna fick lägga två röster var. Resultatet blev:

 1. En kemikaliesmart kommun
 2. Ett tryggt och robust samhälle
 3. En hållbar konsumtion och resursanvändning
 4. En kommun som vårdar och utvecklar natur- och kulturvärden
 5. En energieffektiv och fossilfri kommun

 

Grön flagg-dagen

För två veckor sedan uppmärksammade Alléskolan GRÖN FLAGG-dagen. Grön Flagg-dagen infaller varje år den 11 november. På Grön Flagg-dagen firar vi gemensamt det fantastiska arbete som görs av alla de 2 700 skolor och förskolor som är med i Grön Flagg. Tillsammans arbetar vi för en mer hållbar framtid.

På Alléskolan kunde eleverna ta del av flera aktiviteter. På Allétorget, skolans samlingsplats, var det filmvisning och information om kommunens hållbarhetsmål och Sveriges miljömål kopplat till aktiviteter. I matsalen serverade kommunen klimatsmart mat. Den mest uppmärksammade aktiviteten blev den som handlade om Åtvidabergs Hållbarhetsmål. Information om målen fanns uppsatt på Allétorget och sedan fick eleverna rösta på vilka två mål de tycker är viktigast. För er som inte vet vilka målen är kommer de här:

ETT TRYGGT OCH ROBUST SAMHÄLLE

Kommunen ska bl.a:

 • anordna aktiviteter som bidrar till att människor möts över generationer och kulturer.
 • utföra åtgärder som leder till jämställda löner och arbetsvillkor.
 • aktivt arbeta med klimatanpassning.

HÅLLBAR KONSUMTION OCH RESURSANVÄNDNING

Kommunen ska bl.a:

 • genomföra åtgärder som bidrar till minskad konsumtion av förbrukningsmaterial.
 • förebygga nedskräpning.
 • bidra till en hållbar livsmedelskonsumtion.

EN ENERGIEFFEKTIV OCH FOSSILFRI KOMMUN

Kommunen ska bl.a:

 • minska de lokala utsläppen av växthusgaser
 • bidra till minskad användning av fossila resurser

KEMIKALIESMART KOMMUN

Kommunen ska bl.a:

 • öka kunskapen om kemikalier i vardagen hos invånare, personal, företag och föreningsliv.
 • arbeta för kemikaliesmarta förskolor

EN KOMMUN SOM VÅRDAR OCH UTVECKLAR KULTUR- OCH NATURVÄRDEN

Kommunen ska bl.a:

 • utveckla ett kulturellt centrum för att tillgängliggöra Åtvidabergs historiska industrikvarter.
 • prioritera insatser kring de sjöar och vattendrag som inte uppnår god status.
 • värna om den biologiska mångfalden.

Nu väntar vi spänt på resultatet som presenteras nästa vecka. Vilka miljömål tycker Alléskolan elever är de viktigaste för Åtvidaberg?

 

Härliga tygkassar från textilslöjden

För elever som blir klara tidigt eller får en stund över har textslöjden på Alléskolan kommit på en miljösmart idé – sy tygkassar av resttyger. Ett gäng av dessa levererades till skolbiblioteket för att låntagare med många titlar på lånelistan ska slippa bära alla böcker i famnen. Smart! Snyggt! Tacksamt!

Tygkassar i massor härliga färger

Tack till slöjden som gett oss dessa fina och färgglada kassar.

Miljörådsmöte

Dags för möte och bestämma vad vi vill göra under Grön flagg-dagen den 10 november. Flera förslag antecknades och nu tar vi oss en funderare på vad som är genomförbart. Nästa träff blir om en vecka och då spikar vi upplägget och utser ansvariga.

Förslagen som kom upp var

 • lära oss mer om Sveriges miljömål
 • lära oss mer om Åtvidabergs hållbarhetsmål
 • quiz om miljö
 • uppträdande i sång/dans av elever
 • filmvisning om miljö
 • någon liten uppfinnartävling
 • miljöanpassad mat i matsalen

Återstår att se vad vi får ihop för roligheter

Den måste vi ha!

Tack Bok- och biblioteksmässan! Efter besök i den monter som presenterade digital teknik bestämde vi oss för nästa inköp – en robot vid namn Dash och hans kompis Dot. På mässan fick vi chans att testa dessa två och prova appen som tillhörde. Dash kommer passa perfekt som nästa steg efter Blue Bot då vi vill att det ska finnas progression i de saker vi köper in så att eleverna känner att de utvecklas. Vilken tur att vi fick testa, prova, klämma och känna innan vi bestämde oss. 

Dessutom fick vi fin-fina tips från den monter som presenterade de globala målen. De hade övningar där man fick tänka till kring vilka miljömål man tyckte var viktigast för en själv och lägger polletter i behållare som tillhörde de olika miljömålen. En tänkvärd övning som vi tar med hem till Åtvidaberg och använder på eleverna vid tillfälle.

Robot city

I vårt nyöppnade digitek ska vi arbeta med digital teknik tillsammans med eleverna efter skoltid. Vi tänker oss en öppen verkstad med olika teman dit eleverna får komma om de vill testa det som erbjuds. Först ut i vårt digitek blev att presentera robotarna Blue Bot.

För att eleverna tillsammans med Blue Bot skulle få träna sig i hur man ”kör” en robot bestämde vi i biblioteket att eleverna under rasterna skulle bygga en stad av återvunnet material. Det var bara att bege sig till skolans återvinningscentral.I tre dagar, under förmiddagsraster och lunchraster, kom eleverna för att pyssla och bygga.

Tappra stadsbyggare

Den färdiga robotstaden ”Robot city”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Så var det äntligen dags! Premiärturen med robotarna, som var nyladdade och redo för avfärd. Ett gäng glada och nyfikna barn dök upp efter att de slutat skolan och testkörde. Mycket lyckad eftermiddag i vårt nyinvigda digitek.

Efter en lyckad eftermiddag tog vi fram ett antal papperskassar, plockade ner Robot city och bar tillbaka alla sakerna till återvinningen. Det kändes som en vinst!

Inköp av teknik till digiteket

Ett av skolans fokusområden är  att tänka hållbart kring inköp av digital teknik till vårt nyöppnade digitek. Skolans digitalisering ställer krav även på skolbiblioteket och därför har vi valt att öppna en ”underavdelning” till skolans bibliotek som vi kallar digitek. Det fungerar bland annat som en öppen verkstad för skolans elever under en förmiddag i veckan där vi testar olika digitala verktyg. Tanken är även att lärare ska kunna dra nytta av digiteket i sin undervisning.

Men hur ska man då tänka vid inköp av teknik? Dels är det en kostnadsfråga och dels en fråga om hållbarhet i sakerna vi köper in. Målet är att inhandla bra saker som håller över tid och som eleverna inte tröttnar på. Tekniken ska vara värdefull för många och ha utvecklingsmöjligheter.

Vi var ganska snabbt överens om att iPads och robotar var något vi ville satsa på och köpte in sex stycken plattor och sex stycken Blue Bots. 

 

 

 

 

 

 

Då iPaden har oändligt med möjligheter genom alla appar som finns så kände vi att vi hade en bra grund att starta verksamheten med. Dock var vi sugna på något mer som var ”hands on”, i stil med våra små robotar. Vi hörde talas om att man kan hyra teknik från Götabiblioteket för att testa olika prylar. Givetvis gjorde vi det! Vi lånade hem ett kit med Makey makey och Little bits för att se om det kunde vara något för oss. Ett smart sätt att se om vi lägger pengarna på rätt saker – testa först och handla sedan, eller avstå.

Kan meddela att i avstod från att inhandla dessa saker.

Miljörådet

Traditionen erbjuder att vi på skolan väljer två elever/arbetslag som ska ingå i miljörådet. Dessa två elever anmäler själva sitt intresse för att få vara med i rådet. Om många anmäler sig blir det lotten som får avgöra. I år tänkte vi lite annorlunda. Vi vill hitta de elever som verkligen tycker miljöfrågor är viktiga – på riktigt – och som inte anmäler sig för att slippa lektionstid då miljörådet har möten. Det fick helt enkelt bli en mix av båda koncepten.

Idag består miljörådet av:

Åk 7: Tilda Löfqvist och Albin Nilsson

Åk 8: Dennis Oscarsson och Johanna Gustavsson

Åk 9: Frida Eriksson och Malin Zachrisson

Till nästa år kanske vi ska utöka miljörådet med någon eller några fler personer/arbetslag. Vi märkte under förra året hur sårbart det blev när en eller två personer var sjuka eller lediga de dagar miljörådet anordnade aktiviteter och truppen minskade fast samma arbete skulle utföras. Verkligen något att tänka på till nästa år.